суботу, 11 лютого 2012 р.

Запечена качка з начинкою

Беремо тушку качки. Добре її промиваємо, обливаємо окропом і кладемо на решітку, щоб стекла вода. Ще раз повторюємо процедуру й натираємо качку морською сіллю середнього помолу. Чому саме морською? Хоча б тому, що в ній є 11 мікроелементів, які беруть участь у регулюванні живлення та очищення наших клітин. А в звичайній солі, крім натрію та хлору, більше нічого немає. Втім, детальніше ми про це поговоримо наступного разу.
Отже, тушку натираємо сіллю та даємо їй постояти 30-40 хвилин. За цей час готуємо начинку. Вона також може бути будь-якою на ваш смак, але ми готуємо за бабусиним рецептом.
Беремо білий хліб або батон, не свіжий, але й не черствий, нарізаємо на дрібні кубики та додаємо молока. Переминаємо, додавши 6-8 жовтків яєць (бажано качиних). Дрібно нарізаємо зелень петрушки та кропу, додаємо перець і сіль, знову переминаємо та отримуємо однорідну масу, яка вже сама по собі є смачною.
Тоді нарізаємо дрібними кубиками заздалегідь відварені нутрощі качки, гуски або курки (серце, печінка, легені, внутрішній жирок). Одного комплекту тут буде замало, тому беремо ще три. Перемішуємо все це разом – маємо готову начинку.
Беремо качку й кількома ляпасами по тушці струшуємо зайву сіль. Начиняємо тушку, попередньо зашивши шкіру простою ниткою коло шиї. Під час фарширування добре трамбуємо начинку, щоб тушку аж «розперло» в боки.
Зашиваємо черевну задню частину та кладемо її в неглибоку, продовгувату пательню, доливши туди дві склянки води. Качку можна змастити помазочком нерафінованою соняшниковою або конопляною олією.
Відправляємо качку у піч при температурі 160-170 градусів на дві години. Через 40 хвилин вона пустить власний сік, тепер її треба тим соком поливати кожні 20 хвилин.
За дві години виймаємо качку із печі, перекладаємо з пательні на решітку та – ще на 30 хвилин в температуру 180 градусів, спинкою до верху – запікаємо для отримання апетитної скоринки.
Нам знадобиться:
  • тушка качки;
  • 4 комплекти серця, печінки та легень;
  • 1 білий хліб або 1,5 батона;
  • 6-8 жовтків яєць;
  • 1 пучок петрушки та кропу;
  • морська сіль 120-200 грам;
  • 1,5 склянки молока;
  • 70 грам олії;
  • сіль, перець до смаку.
Те, що запечена качка вам смакуватиме, я гарантую, а от зовнішній вигляд – то вже на вашій совісті, залежить від того, чи поливали ви її, чи ні. Одне скажу точно – коли ви виймете її з печі, розріжете на шматочки та розкладете по колу на великий таріль, де по середині буде викладена гарно нарізана запечена начинка – ви на мить втратите свідомість від запаху.

Немає коментарів:

Дописати коментар