середу, 2 листопада 2011 р.

печінковий паштет .

для приготування:
1кг свіжої печінки, можна і мороженої (краще брати різну печінку для одного паштету: яловичу, свинячу і курячу );
100 мл рафінованої соняшникової олії;
5 великих морквин з тупими носами (вона солодша);
сіль;
мелений чорний перець;
50 г м'якого вершкового масла;
трохи зелені петрушки;
2 ріпчаста цибулинки.
Якщо ви вирішили готувати паштет зі свіжої яловичої або свинячої ( або яловичої та свинячої) печінки, її треба помити, нарізати на скибки зручного розміру (але не товщі 1см), а потім обсмажити до готовності у киплячому соняшниковій олії, присолюючи прямо на сковороді спочатку з одного, а потім з іншого боку, щоб печінка сік пускала прямо в масло, в якому смажиться. Коли печінка приготується (перевірити можна, надрізати її - якщо немає крові, то готова), вийміть її з сковороди, а масло із соком не виливайте.
Курячу печінка в будь-якому випадку потрібно варити (близько 20 хвилин на середньому вогні). Юшку зливати не треба, вона стане в нагоді при подальшому приготуванні.
Почистите моркву, наріжте так, як вам зручно, але так, щоб вона добре присмажився, наприклад, кільцями по 0,3 см. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте. У сковороді, в якій смажилася печінка, приготуйте моркву і цибулю - я спочатку трохи тримаю під кришкою (хвилин 10), а потім підсмажую, частиною підсмажених морквяних колечок прикрашаю паштет. Якщо ви вирішили декорувати ваш паштет, відкладіть трохи готової моркви на окрему тарілку.
У м'ясорубці 2-3 рази (а якщо знадобиться, то й більше) подрібніть всю печінку і весь вміст сковорідки (якщо не дуже багато олії, а якщо все ж таки багато, просто окремо злийте його, а все інше подрібніть), вершкове масло (якщо плануєте надавати паштету форму рулету, відкладіть половину масла, а другий - у м'ясорубку) і зелень петрушки. Молоти потрібно до цілковитої гомогенності паштету, він повинен не кришитися, а мазати. Якщо додаткові промаливанія не допомагають, якщо паштет все ж кришиться, біля в нього трохи бульйону від варівшейся курячої печінки та/або додайте вершкового масла. Посоліть і поперчіть паштет на смак.
На гарне блюдо викладіть готовий паштет гіркою, надайте йому правильну форму півкулі і зверху укладіть відкладені шматочки моркви. Трохи притрусити зеленню петрушки. Паштет краще подавати охолодженим.
Можна викладати паштет у формі різних геометричних фігур або тварин. Останніх можна створювати як порційного страви для дітей (маленькі свинки, баранці, мишки ...). Вирізати з тушкованою моркви очки і спорудити посмішку нескладно.
Якщо ви вирішили готувати з замороженої печінки, то, звичайно, її треба відварити. Подальше приготування нічим не відрізняється від описаного вище.
Якщо ви хочете зробити з паштету рулет, на фольгу або харчову плівку викладіть необхідну кількість паштету і розпластайте його якомога більш рівномірно, щоб вийшов прямокутник. По центральній лінії викладіть шматочки вершкового масла, посоліть, присипте петрушкою і поверніть в рулет. Зафіксуйте кінці, покладіть в пакет і відправте в морозильник на 3-4 години. Рулет готовий.

Немає коментарів:

Дописати коментар