Пісочний пиріг з чорницями
Розсипчасте тісто з ніжними ягодами і пишними білками
Для пісочного тіста вам знадобиться:
- 200 г розм’якшеного вершкового масла
- 120 г дрібного цукру або цукрової пудри
- 2 яєчних жовтка
- 1 яйце
- 2,5 склянки (320 г) борошна
- 100 г сметани
- 2/3 ч. ложки соди
- 1/2 ст. ложки оцту
- щіпка соли
- ванілін на кінчику ч. ложки
Для начинки і оздоблення:
- 100-150 г густої сметани
- 400-500 мл чорниці або будь-яких інших ягід
- 2 яєчних білка
- 2 ст. ложки дрібного цукру
Спосіб приготування:
- Для приготування тіста відокремте жовтки і білки 2 яєць. Білки відкладіть для и пирога.
- Розітріть жовтки з цукром, вершковим маслом і яйцем до повного розчинення цукру.
- Додайте в отриману масу сметану.
- Борошно просійте разом з сіллю і ваніліном. З’єднайте борошно з яєчний-масляною сумішшю, додавши соду, погашену оцтом.
- Вимісіть масу до однорідного стану. Тісто готове. Пісочне тісто на сметані виходить дуже м’яким, його практично неможливо розкачати, тому його треба накладати на лист і розмазувати ложкою.
- Викладіть тісто на змащене жиром і посипане борошном деко, а ще краще, вистеліть деко папером для випічки. Можна використовувати і роз’ємну форму.
- Розподіліть тісто по деку рівним шаром завтовшки близько 1 см. Зробіть краї тіста трохи вищими, ніж середину, щоб після випікання корж був приблизно однакової товщини.
- Випікайте корж 20-25 хвилин в розігрітій до 180°С духовці.
- Готовий корж остудіть до теплого стану, змастіть поверхню нетовстим шаром сметани, і густо посипте ягодами. Жменю ягід відкладіть для оздоблення. Сметана потрібна, щоб ягоди не скочувалися з коржа.
- Охолоджені білки збийте з 2 ст. ложками цукру в міцну піну.
- Покрийте пиріг збитими білками, посипте ягодами, що залишилися, та трохи занурте їх у білки.
- Поставте пиріг в негарячу (близько 160°С) духовку приблизно на 15 хвилин, щоб білки сталі красивого рожевого кольору.
- Пиріг трохи охолодіть на деці, а потім зніміть його не дерев’яну поверхню, щоб його низ не розмокнув. Наріжте пиріг на шматочки нагрітим ножем.
Немає коментарів:
Дописати коментар