Сирний пиріг з фруктами
Начинку можна зробити ніжнішою або щільнішою, а фрукти вибрати за своїм смаком
Для дріжджового тіста вам знадобиться:
- 250 г борошна
- 125 г молока
- 50 г цукру
- 1 яєчний жовток
- 50 г вершкового масла кімнатної температури
- 1 пакетик (10 г) ванільного цукру
- 15 г свіжих або 1 ч. ложка без верху сухих дріжджів
- терта цедра половини лимона
- 1/3 ч. ложки меленого кардамону
- 1 ст. ложка теплої води
Для начинки:
- 5-7 яблук, бажано кислих
- 1 склянка заморожених або консервованих вишень без рідини
- 200 г однорідного сиру
- 80-100 г цукру (залежно від бажаної солодкості)
- 2 яйця
- 3 ст. ложки (150 г) густої жирної сметани (краще за все домашньої)
- 2 ст. ложки з середньою гіркою (60 г) крохмалю
- 1 яєчний білок
- жменя горіхів (за бажанням)
- кориця
- ваніль
Спосіб приготування:
Готуйте дріжджове тісто в захищеному від протягів приміщенні.
- Для приготування тіста залийте дріжджі невеликою кількістю теплої води (приблизно 38°С) і дайте їм повністю розчинитися (біля 15 хвилин).
- Підігрійте молоко до температури 60-70°С, розчиніть в нім весь цукор.
- Борошно просійте в миску, додайте розчинені дріжджі, перемішайте.
- Додайте до борошна жовток, шматочки м’якого масла, цедру лимона і кардамон. Перемішайте. Білок відкладіть для прикрашання.
- Остудіть молоко до температури 38°С і поступово влийте його в миску. Добре перемішайте. Викладіть тісто на добре присипану борошном дошку і вимішуйте його хвилин 10-15 до отримання гладкого еластичного тіста, яке добре відстає від рук і дошки. Тісто повинне бути м’яким.
- Накрийте ємність з тістом плівкою, а зверху зав’яжіть рушником. Поставте тісто в тепле місце приблизно на 1-1,5 години, поки тісто не збільшиться удвічі.
- Обімніть тісто (помісіть його знову на дошці хвилин п’ять).
- Розкачайте тісто в пласт завтовшки близько 0,5 см, щоб він відповідав формі. Намотайте тісто на качалку і перенесіть його на змащену маслом і посипану борошном форму.
- Акуратно укладіть тісто у форму так, щоб зайве тісто трохи звисало з країв форми (так простіше накладати начинку). Накрийте форму з тістом, щоб воно не висихало.
- Для приготування начинки збийте міксером сир, цукор, яйця, сметану і ваніль. Збивайте близько 5 хвилин, поки суміш не стане пишною і на її поверхні не з’являться бульбашки. Потім поступово додайте крохмаль і ретельно все перемішайте. Кількість крохмалю і сметани визначає, наскільки ніжною буде начинка. Якщо ви хочете, щоб внутрішність пирога була більш вологою, додайте трохи більше сметани. Для більш щільної начинки додайте 1 ст. ложку борошна.
- Додайте в сирну масу очищені і нарізані на шматочки яблука, і вишні. Яблука можна заздалегідь обсипати корицею.
- Дно форми з тістом покрийте нетовстим, близько 0,5 см, шаром мелених крекерів (вони вберуть вологу з начинки і не дадуть тісту розкиснути).
- Викладіть начинку у форму, надлишки тіста приберіть (з них можна зробити пару пиріжків).
- Випікайте пиріг протягом 45-60 хвилин при температурі 160°С. Щоб визначити готовність, стежте за начинкою. При випіканні вона піднімається, починаючи з країв пирога. Коли западина в центрі пирога зникне, це означає, що він почав пропікатися в середині. Хвилин через 15 після цього пиріг має пропектися.
- Збийте охолоджений білок, що залишився від приготування тіста, в круту піну, поступово додаючи 1 ст. ложку цукрової пудри або дрібного цукру.
- Вийміть пиріг з духовки, покрийте його верх збитим білком, при бажанні посипте горіхами або цукатами, і знову відправте пиріг до духовки хвилин на 10-15, поки білок не зарум’яниться.
- Злегка охолодіть пиріг у формі, потім перенесіть його на дерев’яну поверхню і дайте повністю охолонути. Найбільш смачний такий пиріг, коли він постоїть декілька годин і всі його аромати гарненько перемішаються.
Немає коментарів:
Дописати коментар