Вам знадобиться:
- 500 г борошна
- 1 склянка молока
- 3 яйця
- 6 г сухих дріжджів
- 50 г вершкового масла або маргарину
- 1,5 ст. ложки цукру
- 0,5 ч. ложки соли
- 1 ст. ложка горілки або коньяку
Примітка: Цього тіста достатньо для 9-12 біляшів залежно від їх розміру.
Спосіб приготування:
- Перемішайте борошно з дріжджами і просійте суміш крізь сито. Це потрібно для того, щоб видалити грудочки, випадкові домішки та ввести в борошно повітря.
- Підігрійте молоко до 25-30 градусів. Холодне молоко ослабляє життєдіяльність дріжджів. Дуже гаряче молоко зовсім припиняє діяльність дріжджів.
- Влийте в борошно з дріжджами молоко і перемішайте.
- Збийте 3 яйця з цукром.
- Додайте в тісто, перемішайте.
- Розтопіть масло, охолодіть його до 30°С і вливайте невеликими порціями, ретельно вимішуючи тісто, поки тісто не вбере весь жир (15-20 хвилин).
- Додайте в тісто горілку або коньяк і вимісіть ще раз.
- Накрийте посуд з тістом тканиною і поставте його в тепле місце, наприклад, на батарею. Дайте йому підійти удвічі.
- Обімніть тісто (злегка перемішайте його, щоб випустити повітря, що утворилося) і дайте підійти повторно. Тісту не слід давати перестоюватися, оскільки це викличе погіршення якості тісту. При перестої в тісті розмножуються молочнокислі бактерії, які перетворюють цукристі речовини на молочну кислоту. Від цього тісто і випечені з нього вироби набувають кислуватого присмаку.
- Після того, як тісто підійде удруге, обімніть його знову і готуйте відповідно до рецепту.
Примітка: Необхідно дотримувати співвідношення інгредієнтів тіста - борошна, здоби і рідини. При збільшенні або зменшенні норми основного продукту - борошна - потрібно пропорційно зменшити або збільшити кількість рідини (води або молока), що додається, дріжджів і здоби (масла, цукру, яєць). Продукти для приготування тіста слід точно відміряти і відважувати. Для приготування менш здобного тіста, яке більш просте в приготуванні, на 1 кг борошна зазвичай береться 30-40 г свіжих дріжджів або 1 пакетик сухих (10-11 г), 2 склянки води або молока, 2-4 ст. ложки жиру, 2-3 яйця, 1 ст. ложка цукру і 1 ч. ложка солі.
Немає коментарів:
Дописати коментар