Пасхальний вінок
Пишне здобне тісто нікого не залишить байдужим
Вам знадобиться:
- 1 кг борошна
- 2 склянки молока
- 5 яєць
- 100 г вершкового масла
- 5 ст. ложок цукру
- 1 ч. ложка солі
- 10 г сухих дріжджів
- цедра 1 лимона
- 50 мл коньяку
- 1 жовток для змазування
А також:
Спосіб приготування:
- Борошно просійте в миску разом з сухими дріжджами.
- Молоко підігрійте до 28-30°С, влийте його в борошно.
- Яйця збийте з цукром і додайте в миску.
- Розтоплене вершкове масло, охолоджене до температури близько 30°С, додайте в миску, перемішайте. Потім місіть тісто в мисці або на обробній дошці до тих пір, поки воно не вбере в себе весь жир. Тривалість вимішування дріжджового тіста має вирішальне значення для якості готового виробу. Тісто повинне як слід збагатитися киснем, тому місіть його не менше 30 хвилин.
- Додайте до тіста натерту лимонну цедру і маленькими порціями коньяк. Місіть тісто ще 10 хвилин.
- Наглухо зав’яжіть посуд з тістом тканинною серветкою, поставте в тепле місце, дайте підійти удвічі.
- Обімніть тісто (просто трохи перемішайте його в мисці рукою або дерев’яною ложкою, щоб випустити з тіста вуглекислий газ, що накопичився) і, знову накривши серветкою, дайте знову підійти удвічі.
- Змастіть руки, ніж, а також робочу поверхню вершковим маслом. Розділіть тісто на 3 частини, з кожної частини скачайте джгут.
- Деко змастіть маслом, в його центр поставте перевернуту піалу або іншу посудину, заздалегідь змастивши її боки маслом.
- З підготовлених джгутів сплетіть косу, обв’яжіть її навколо піали, зліпіть кінці.
- На піалу зверху покладіть 4 зварених яйця. Це потрібно, щоб при підйомі тісто не закрило повністю вставлений всередину посуд і у випеченому виробі залишалося місце для яєць.
- Накрийте деко тканиною і поставте підходити на 1 час.
- Жовток для збивання злегка розбийте пензликом, але не збивайте. Змастіть їм вінок і випікайте в розігрітій до 180°С духовці до рум’яної скориночки близько 40 хвилин.
- Готовий пасхальний вінок зніміть на решітку, прикрийте сухим рушником і дайте охолонути.
Немає коментарів:
Дописати коментар