Кавовий торт
Ніжний бісквіт з кавовим смаком доповнюється вершковим кремом
Для кавового бісквіта вам знадобиться:
- 170 г борошна
- 20 г крохмалю
- 5 великих яєць (по 70-76 г)
- 100 мл дуже міцної несолодкої кави
- 200 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 1 ст. ложка коньяку
Для сиропу вам знадобиться:
- 130 г води
- 120 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 30 мл коньяку
Для вершкового крему:
- 650 мл вершків для збивання
- 60-80 г цукрової пудри
- 1 пакетик закріплювача для вершків
Для прикраси:
- 100 г шоколаду
- жменя ягід
Спосіб приготування бісквіта:
- Відокремте жовтки від білків, білки поставте у холодне місце.
- Борошно просійте разом з крохмалем.
- Якщо ви хочете використовувати натуральну каву, зваріть каву з 120 г води і 5-6 ч. ложок меленої кави.
- Зварену і настояну каву відцідіть, додайте 200 г цукру і ванільний цукор і варіть на невеликому вогні 8 хвилин після закипання. Не переварюйте сироп, щоб він не кристалізувався. Остудіть карамель до ледь теплого стану. В результаті повинна вийти густа тягуча кавова рідина.
- Поступово додайте до карамелі яєчні жовтки (або до жовтків карамель), збиваючи суміш міксером. Збивайте близько 10 хвилин, поки не отримаєте густу масу світло-кавового кольору. Наприкінці збивання додайте в суміш коньяк.
- Охолоджені білки збийте в круту піну, додавши кілька крапель лимонного соку для міцності.
- Яєчно-жовткову суміш перекладіть в миску. Поступово додайте в миску збиті білки, акуратно перемішуючи круговими рухами зверху вниз, щоб не осадити білки.
- Потім невеликими порціями додайте просіяне борошно з крохмалем. Перемішуйте ретельно, але акуратно, намагаючись не дуже зменшити масу в обємі.
- Бісквітну масу викладіть в змащену маслом і посипану борошном роз’ємну форму, помістіть в розігріту до 180С духовку. Для того щоб бісквіт рівномірніше піднімався, покладіть на нижній рівень духовки деко. Дверцята духовки залиште трохи прочиненими на перші 15 хвилин. Це дозволить підтримувати більш рівну температуру. Через 15 хвилин закрийте духовку і випікайте бісквіт ще 20-30 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною трісочкою.
- Дайте готовому бісквіту злегка охолонути у формі, потім вийміть його і витримайте протягом декількох годин на дихаючій поверхні - дерев’яній або тканинній.
- Розріжте бісквіт на три частини. Для цього надріжте бісквіт на глибину близько 1 см по наміченій лінії розрізу, в отриманий надріз вкладіть міцну нитку і, притримуючи верх бісквіта, розріжте його ниткою на дві частини. Повторіть процедуру з більш товстою частиною бісквіта. Поводьтеся з коржами обережно, тому що цей бісквіт дуже крихкий.
Спосіб приготування сиропу:
- Додайте у воду цукор і варіть сироп на невеликому вогні 5 хвилин після закипання.
- У сироп, що охолов, додайте коньяк, перемішайте.
Спосіб приготування крему:
- Вершки збийте, поступово додаючи цукор і закріплювач. Замість закріплювача можна використовувати 1 десертну ложку крохмалю, змішаного з 1 десертною ложкою цукрової пудри. Дуже важливо правильно збивати вершки, щоб вони не розшарувалася на молоко і масло. Починати збивання потрібно на невеликій швидкості, а ближче до кінця збивання швидкість можна збільшити. Ще важливіше вчасно припинити збивання, щоб не перебити вершки. Як тільки маса загусне, і на її поверхні залишатимуться сліди від віночка або міксера, переставайте збивати.
Складання торта:
- Покладіть нижній корж на блюдо і просочіть його сиропом за допомогою пензлика або ложки.
- Змастіть просочений корж шаром крему товщиною 5-7 мм.
- Шоколад наріжте маленькими кубиками зі стороною близько 4 мм.
- Злегка посипте перший шар крему нарубаний шоколадом.
- Накрийте торт середнім коржем, просочіть його сиропом.
- Змастіть середній корж кремом і посипайте шоколадом.
- Верхній корж просочіть цукровим сиропом з внутрішньої сторони, потім покладіть його на торт.
- Весь торт покрийте кремом, прикрасьте шоколадом та ягодами.
- Витримайте торт у холоді близько 8 годин.
Немає коментарів:
Дописати коментар