середу, 2 листопада 2011 р.

Печінковий паштет




Складові:
600г яловичої або курячої печінки, 100г вершкового масла, 1-2 великих цибулини (300~400г), при бажанні 1-2 середніх моркви (~300г), 4 лаврових листа, сіль, перець
 Приготування:
Цибулю обсмажити на рослинній олії до прозорості й викласти в миску, намагаючись відціджувати масло.
Якщо хочеться, щоб смак був трохи солодкуватим, слід обсмажити до м'якості нашатковану або потерту на великій тертці моркву й теж викласти.
Порізану печінку обсмажити на сильному вогні, потім вогонь зменшити, посолити, поперчити, покласти лавровий лист і тушити під кришкою до м'якості. Дуже важливо не перетримати печінку на вогні, інакше вона стане твердою  і з крупинками.

Перемолоти все через м'ясорубку (печінка, цибуля і морква). При бажанні можна перемолоти двічі. Для того, щоб паштет був більш ніжним, у фарш можна додати 1/4 склянки збитих вершків. 100г масла розм'якшити (довести до кімнатної температури) і збити міксером з печінкою. На цьому етапі печінковий паштет вже готовий до вживання.
 Далі паштет можна сформувати в наступних видах.
1. Паштетна "ковбаска".Паштет загорнути в поліетиленову плівку й закрутити кінці плівки.
2. Паштетна "ковбаска" з маслом.
50~100г вершкового масла порізати маленькими кубиками зі стороною не більш 1 см і заморозити їх у морозильнику. У паштет вмішати заморожені кубики масла. Загорнути в плівку як у п.1.
3. Печінковий рулет. 
Паштет викласти на плівку й рівномірно розмазати шаром ~0,5 см. Покласти в морозильник до застигання (але не до повної заморозки). Намазати поверх печінки 100г розм'якшеного масла. Почекати, коли паштет стане м'яким, згорнути рулетом і поставити в холодильник. Перед подачею на стіл усі види печінкового паштету порізати на скибочки.
             Є одна тонкість при нарізуванні паштету.
Якщо він занадто переохолоджений, то при нарізуванні буде кришитися, а якщо занадто м'який, то буде мазати й прилипати до ножа. Тому для одержання рівних часточок потрібно перед кожним розрізом вмочати ніж у гарячу воду. Або, кращий варіант, різати паштет міцною ниткою - нитку оповити навколо "ковбаски", кінці ниток перехрестити й потягнути в різні сторони.

Немає коментарів:

Дописати коментар