неділю, 23 жовтня 2011 р.

Баба покутська


Тісто: 1 кг борошна, 1 склянка молока, 15 жовтків, 100 г дріжджів, 300 г вершкового масла або маргарину, 400 г цукру, 100 г ізюму, 1/2 ч. ложки солі, ваніль.
Помадка: 2 білки, 200 г цукру-пудри, сік з 1/2 лимона, ваніль.
В теплому молоці розвести дріжджі з 1 ст. ложкою цукру і 3 ст. ложками борошна і поставити, щоб почали бродити. Каструлю з жовтками, цукром і ваніллю поставити у більшу каструлю, в якій кипить вода, і збивати жовтки, поки не утвориться однорідна пухка маса, і дати їй охолонути. Приготовлену раніше розчину посолити і влити в посуд з борошном, додати збиті жовтки і вимісити. Під кінець вимішування влити розтоплений жир і знову місити, поки жир рівномірно розійдеться в тісті, додати перебраний і помитий ізюм, знову перемісити, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Потім частину тіста перекласти в змащену вершковим маслом, посипану сухарями і вистелену промащеним папером форму, заповнивши її тістом на 2/3; накрити і поставити, щоб воно підросло. Тоді змастити білком і пекти в гарячій духовці (190— 200°) протягом 45 хвилин. Спечені баби можна змастити білковою помадкою.
Помадку приготувати так: розтерти ложкою білки з цукром-пудрою до утворення однорідної пухкої маси, додати до смаку лимонний сік або лимонну кислоту, ваніль.

Немає коментарів:

Дописати коментар