четвер, 27 жовтня 2011 р.

Пасхальний вінок

Пишне здобне тісто нікого не залишить байдужим

 

Вам знадобиться:Пасхальний вінок. Інгредієнти

  • 1 кг борошна
  • 2 склянки молока
  • 5 яєць
  • 100 г вершкового масла
  • 5 ст. ложок цукру
  • 1 ч. ложка солі
  • 10 г сухих дріжджів
  • цедра 1 лимона
  • 50 мл коньяку
  • 1 жовток для змазування

А також:

  • 4 крашанки для прикраси

Спосіб приготування:

  1. Борошно просійте в миску разом з сухими дріжджами.
    Просіюємо борошно
  2. Молоко підігрійте до 28-30°С, влийте його в борошно.
    Додаємо молоко
  3. Яйця збийте з цукром і додайте в миску.
    Додаємо яйця з цукром
  4. Розтоплене вершкове масло, охолоджене до температури близько 30°С, додайте в миску, перемішайте. Потім місіть тісто в мисці або на обробній дошці до тих пір, поки воно не вбере в себе весь жир. Тривалість вимішування дріжджового тіста має вирішальне значення для якості готового виробу. Тісто повинне як слід збагатитися киснем, тому місіть його не менше 30 хвилин.
    Додаємо масло
  5. Додайте до тіста натерту лимонну цедру і маленькими порціями коньяк. Місіть тісто ще 10 хвилин.
  6. Наглухо зав’яжіть посуд з тістом тканинною серветкою, поставте в тепле місце, дайте підійти удвічі.
  7. Обімніть тісто (просто трохи перемішайте його в мисці рукою або дерев’яною ложкою, щоб випустити з тіста вуглекислий газ, що накопичився) і, знову накривши серветкою, дайте знову підійти удвічі.
  8. Змастіть руки, ніж, а також робочу поверхню вершковим маслом. Розділіть тісто на 3 частини, з кожної частини скачайте джгут.
    Робимо джгути
  9. Деко змастіть маслом, в його центр поставте перевернуту піалу або іншу посудину, заздалегідь змастивши її боки маслом.
  10. З підготовлених джгутів сплетіть косу, обв’яжіть її навколо піали, зліпіть кінці.
    Робимо косичкуРобимо вінок
  11. На піалу зверху покладіть 4 зварених яйця. Це потрібно, щоб при підйомі тісто не закрило повністю вставлений всередину посуд і у випеченому виробі залишалося місце для яєць.
  12. Накрийте деко тканиною і поставте підходити на 1 час.
  13. Жовток для збивання злегка розбийте пензликом, але не збивайте. Змастіть їм вінок і випікайте в розігрітій до 180°С духовці до рум’яної скориночки близько 40 хвилин.
  14. Готовий пасхальний вінок зніміть на решітку, прикрийте сухим рушником і дайте охолонути.
    Готовий пасхальний вінок

Немає коментарів:

Дописати коментар