середу, 26 жовтня 2011 р.

Паска

Паска - традиційна страва головного православного свята

Вам знадобиться:

  • 1 кг борошна
  • 500 мл молока
  • 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 60 г свіжих пресованих
  • 5 яєць
  • 250-280 г + 1 ст. ложка цукрового піску
  • 300 г вершкового масла
  • 150 г родзинок без кісточок
  • цедра 1 лимона
    Паска. Інгредієнти
  • 1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:

  • 1 яєчний білок
  • 3 ст. ложки цукрової пудри
  • 1 ст. ложка лимонного соку

Спосіб приготування:

  1. Просійте борошно і додайте дріжджі.
    Просіюємо борошноДодаємо дріжджі
  2. Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
  3. Додайте 240-260 г цукрового піску (в залежності від бажаної солодкості) до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
  4. Вилийте молоко з маслом в борошно.
    Додаємо молоко з маслом
  5. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 20 хвилин).
  6. Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
  7. Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  8. Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
    Відокремлюємо жовтки від білків
  9. Коли об’єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
  10. Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
  11. Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
  12. Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
    Додаємо родзинки та цедру
  13. Нагрійте духовку до 180°С.
  14. Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
  15. Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
    Кладемо тісто у форми
  16. Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
  17. Просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком.
    Готуємо глазур
  18. Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш.
    Додаємо білки до глазурі
  19. Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте. Глазур сохне близько доби, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.
3-4 паски загальною вагою близько 2,2 кг
Час приготування: 6 год.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар