неділю, 23 жовтня 2011 р.

Баба пухка

Тісто: 1 кг борошна, 1 склянка молока, 30 жовтків, 150 г дріжджів, 250 г вершкового масла, або маргарину, або олії, 400 г цукру, 250 г ізюму, 1/2 ч. ложки солі, ваніль.
Помадка: 200 г цукру, 5 ст. ложок води, 1/2 ст. ложки оцту, ромова есенція, 1 ч. ложка масла.
Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру і 3 ст. ложками борошна і поставити, щоб розчина почала бродити. Жовтки збивати з цукром і ваніллю в посуді, який поставити в каструлю з киплячою водою. Збивати, поки не утвориться пухка однорідна маса. Розчину посолити і влити в посуд з борошном, додати збиті жовтки і вимісити. Під кінець місіння влити розтоплений жир або теплу олію і місити, доки жир рівномірно з'єднається з тістом. Тоді додати промитий ізюм, легко перемісити, накрити і поставити в тепле місце. Коли тісто підійде, перекласти частину його в змащену вершковим маслом, посипану сухарями і вистелену промащеним папером форму, заповнивши її на 2/3. Коли тісто підійде і заповнить форму, змастити його яйцем і пекти в гарячій духовці (190—200°) протягом 50 хвилин. Спечені ще гарячі баби посипати цукром-пудрою з ваніллю або холодні покрити ромовою помадкою. Помадку приготувати так: цукор залити гарячою водою, додати оцет, накрити і варити. Якщо крапля сиропу, опадаючи з ложечки, тягне за собою нитку, зняти з плити і розтирати. Коли сироп почне біліти, додати ромову есенцію і вершкове масло.

Немає коментарів:

Дописати коментар